Lid van VAW Nationaal

http://www.vaweb.org/

VINUM CLEYDALIS AARTSELAAR

 

Volgende vergadering vrijdag 23 maart 20u in “De Hamer”, Della Faillelaan 21, Aartselaar

RECENT

 

 

 

Beste Leden.

 

 

De laatste winterprik is in aantocht, nog even volhouden en we kunnen ons binnenkort verheugen op aangename lentetemperaturen. Plannen maken kan al en wat gaan we dit seizoen allemaal uitrichten in de tuin en andere wijngaarden.

 

Waarschijnlijk teveel om op te noemen, zoals gewoonlijk en ik besef voor mezelf dat enige bescheidenheid soms raadzaam is, kwestie van niet teveel hooi op de vork te nemen en om het goede voorbeeld te geven gaan we dan ook heel rustig beginnen.

 

Wat is de basis in het wijnmaken? De gist natuurlijk, zonder gist géén wijn, zo simpel is dat maar gist zelf is allesbehalve simpel! Hij zorgt voor zowat alles in de wijn, van smaak over alcoholgehalte tot geur en kleur.

 

Misschien wat kort door de bocht kunnen we stellen dat wie een goede gist gebruikt ook goede wijn kan maken of toch een héél eind in de goede richting aan het werken is.

Het is daarom ook begrijpelijk dat wijn en bierfabrikanten nogal geheimzinnig doen over gebruikte gistsoorten en dat deze dan ook bewaard worden in zeer beveiligde labo’s.

De soorten die wij gebruiken zijn niet zo exclusief, de eigenschappen zijn bekend, we weten van de meeste gisten wat de voor- en de nadelen zijn en toch blijft het altijd een beetje zoekwerk van: welke gist moet ik nu weer gebruiken voor welke vrucht?

 

Op vrijdag 23/03 zal Chris ons een beetje wegwijs proberen te maken in de wondere wereld van de gisten in de hoop van met de opgedane kennis in de toekomst nog betere wijn te kunnen maken.

 

 

Tot vrijdag 23 maart 20u in “De Hamer”, Della Faillelaan 21, Aartselaar.

Het bestuur van,

 

Vinum Cleydalis.

 

 

NEWS