Lid van VAW Nationaal

http://www.vaweb.org/

VINUM CLEYDALIS AARTSELAAR

Berkenwijn ( Recept volgens C.J.J. Berry )

 

Sapwinning:

 

- We hebben berkenbomen nodig. Ga op zoek in de vrije natuur naar enkele goede exemplaren waar je rustig kunt werken.

Opgelet: de bomen mogen nog niet botten, anders heb je troebel sap.

- Boor een gaatje schuin omhoog in de schors tot tegen de stam op ongeveer een meter hoogte.

Boor niet te diep ( max. 2cm, het sap komt door de bast )

- Dit gaatje moet de diameter van het slangetje hebben dat we gaan gebruiken om het sap op te vangen in een vat, afgedicht door een waterslot.

- Regelmatig controleren, anders kan het vat overlopen.

- Neem max. 5 l per boom.

- Sluit het gat na afloop goed af anders doe je de boom schade.

 

Wat we nodig hebben:

 

- 5 l berkensap

- 1,5 kg suiker

- 2 citroenen

- 2 appelsienen

- 500 gr rozijnen

- gist

- voeding

 

Werkwijze :

 

- Schil de sinaasappelen en de citroenen ( het witte merg weggooien )

- Kook de schillen 20min. in het sap.

- Voeg eventueel water toe tot je weer de hoeveelheid van het recept hebt.

- Giet alles in een vat waarin zich reeds de suiker en de gamalen rozijnen bevinden.

- Roeren tot de suiker is opgelost.

- Zodra de temperatuur het toelaat gist toevoegen.

- Overdek het vat met een dikke doek.

- Laat het op een warme plaats staan tot de gisting rustiger verloopt.

- Giet de vloeistof dan door een zeef in het gistingsvat met waterslot en laat uitgisten.

- Om de twee maanden overhevelen.

 

Een variatie op dit recept: 1.7 kg suiker - 550 gr rozijnen - 1 mespuntje looistof

3 gr citroenzuur - 9 gr melkzuur.

 

 

 

Berkenhopwijn

 

Wat we nodig hebben voor 15 L:

 

- 11 L berkensap

- 3 kg appelsienen

- 7 à 8 citroenen

- 750 gr rozijnen

- 5 à 10 hopblaadjes

- 1,5 gr sulfiet

- 3 gr voedingszout

- Een goede gist

- 2 gr looistof

- 3 kg suiker

- Wijnsteenzuur

 

Werkwijze:

 

- Gefilterd sap en gemixte appelsienen en citroenen (zonder schil en witte nerven) in fles

of gistbak doen.

- De dunne schillen van zes citroenen en appelsienen overgieten met 1/2 L kokend water, laten trekken en laten afkoelen, zeven en bij het sap voegen om een mooie gele kleur te bekomen.

- Ook de hopblaadjes, de gemalen rozijnen, de looistof en de sulfiet toevoegen.

- Het zuurgehalte op 7,5 gr/l brengen.

- Vervolgens 1,5 kg suiker oplossen en toevoegen.

- Gistvoeding erbij en als laatste de giststarter.

- Na 5 dagen kan de rest van de suiker erbij.

- Verder afwerken zoals het vorige recept.

 

 

Nog een berkenwijn ( Voor 30 L )

 

Werkwijze:

 

- Bij het gesulfiteerde sap ( 1 gr per 10 liter ) voegt men 50cc pectolase, 12 gr gistvoeding,

het sap van 6 citroenen en 8 appelsienen en natuurlijk een goede giststarter met een

koudgist-kultuur toe.

- We hebben ongeveer 6 kg suiker nodig om 12° alcohol te bereiken.

- Zuur aanpassen tot 7 gr / liter.

- Er komt dan nog 1 kg honing bij om de smaak te verzachten. Deze eerst koken in 1 l water.

- Komt de gisting niet goed op gang : 100gr gemalen rozijnen toevoegen.

 

Dit kan een prima droge witte wijn worden met een lichte houtsmaak.