Lid van VAW Nationaal

http://www.vaweb.org/

VINUM CLEYDALIS AARTSELAAR

Porto maken

 

Er bestaan verschillende manieren om lekkere porto te maken.

 

Een eerste manier

- je kan wijn invriezen in een plastieke doos vb. van ijscrème.

- Na 2 dagen in een zeef laten uitlekken en de alcohol opvangen.

- Het alcohol percentage zal stijgen van 13% in de wijn naar 16 à 17%.

- Deze werkwijze kan je nog een keer herhalen.

Opgelet: het totale volume neemt af.

- Bij voldoende volume het alcoholpercentage naar 20 % brengen met zuivere ethylalcohol.

- smaakstoffen toevoegen zoals noten, kruiden, porto smaken, mostfein. Kandijsuiker toevoegen volgens eigen voorkeur.

- laten rusten gedurende enkele maanden

- overhevelen

- jaren laten rijpen, eventueel in een eiken vatje.

 

Een tweede manier

- tijdens de gisting van rode wijn, bij een alcoholpercentage circa 8 %, zuivere ethylalcohol toevoegen tot 20 %.

- smaakstoffen toevoegen zoals noten, kruiden, porto smaken .... (zie eerste werkwijze)