Lid van VAW Nationaal

http://www.vaweb.org/

VINUM CLEYDALIS AARTSELAAR

Rozenbottelwijn

 

 

Deze wijn kan men maken van verse of gedroogde rozenbottels en eventueel

nog kleuren met bladjes gedroogde hibuscus om er een echte rosé van te maken.

 

Benodigheden:

 

- 1/2 kg gedroogde vruchten (dit recept gebruikt gedroogde bottels, te verkrijgen in reformwinkels e.d.)

- 150 gr hibiscus voor 12 l wijn.

 

Werkwijze :

 

- Laat in 6l water drie dagen pulpgisten.

- Daarna onder waterslot nadat de nodige correcties zijn uitgevoerd.

 

Suiker: 12 ( liter ) x 17 x 11,5 ( gewenst percent alcohol ) = 2346 gr suiker nodig.

zuur: 12 ( liter ) x 6,5 ( gewenst zuur ) = 78 gr zuur nodig, te verdelen als volgt:

40 gr wijnsteenzuur + 38 gr citroenzuur.

 

We zijn gestart met 6 l water, 1000 gr suiker en 20 gr zuur

nog toe te voegen 6 l water, 1346 gr suiker en 58 gr zuur

Als de smaak te uitgesproken is, de tweede toevoeging van water verhogen, vb:

7 l water, 1544 gr suiker en 65 gr zuur

8 l water, 1737 gr suiker en 71 gr zuur

enz....

 

- Voeg ook de nodige gistvoeding toe wegens het gebruik van water i.p.v sap,

voor deze hoeveelheid 6 gr.

- Verder afwerken zoals gebruikelijk.

 

Deze wijn is te drinken na een jaar.

 

 

Wat ook nog lekker is

 

Rozenbotteljam

 

Werkwijze:

 

- De rijpe vruchten op een schaduwrijke plaats in één laag gespreid laten narijpen.

- Als ze goed rijp en zacht zijn met een hulpmiddel malen tot een rode brij.

- Daarna met een houten lepel door een fijne zeef drukken zodat de pitten

overblijven en niet mee in de most geraken omwille van de bittere smaak.

- De verkregen most mengen met half zoveel bijenhoning of vloeibare druivensuiker.

 

Het resultaat is een ongekookte jam die als geneesmiddel of delicatesse kan gebruikt worden.

 

Dagelijks een theelepel hiervan is voldoende voor de behoefte aan vit. C.

 

 

Rozenbottelthee

 

Werkwijze:

 

- Wat er van vorig maaksel is overgebleven: de pitjes, vruchtvlees en schillen

drogen en in de winter als thee gebruiken.

 

Deze thee krijgt een fijn aroma door toevoeging van een beetje citroen of

een scheutje melk.

 

Door het hoge gehalte aan kiezelzuur oefent de thee ook een heilzame werking uit op de nieren.