Lid van VAW Nationaal
VINUM CLEYDALIS AARTSELAAR
Volgende vergadering vrijdag 27 september 20u in “De Hamer”, Della Faillelaan 21, Aartselaar
Deuren 20u00
Berkenwijn ( Recept volgens C.J.J. Berry )
Sapwinning:
- We hebben berkenbomen nodig. Ga op zoek in de vrije natuur naar enkele goede exemplaren waar je rustig kunt werken.
Opgelet: de bomen mogen nog niet botten, anders heb je troebel sap.
- Boor een gaatje schuin omhoog in de schors tot tegen de stam op ongeveer een meter hoogte.
Boor niet te diep ( max. 2cm, het sap komt door de bast )
- Dit gaatje moet de diameter van het slangetje hebben dat we gaan gebruiken om het sap op te vangen in een vat, afgedicht door een waterslot.
- Regelmatig controleren, anders kan het vat overlopen.
- Neem max. 5 l per boom.
- Sluit het gat na afloop goed af anders doe je de boom schade.
Wat we nodig hebben:
- 5 l berkensap
- 1,5 kg suiker
- 2 citroenen
- 2 appelsienen
- 500 gr rozijnen
- gist
- voeding
Werkwijze :
- Schil de sinaasappelen en de citroenen ( het witte merg weggooien )
- Kook de schillen 20min. in het sap.
- Voeg eventueel water toe tot je weer de hoeveelheid van het recept hebt.
- Giet alles in een vat waarin zich reeds de suiker en de gamalen rozijnen bevinden.
- Roeren tot de suiker is opgelost.
- Zodra de temperatuur het toelaat gist toevoegen.
- Overdek het vat met een dikke doek.
- Laat het op een warme plaats staan tot de gisting rustiger verloopt.
- Giet de vloeistof dan door een zeef in het gistingsvat met waterslot en laat uitgisten.
- Om de twee maanden overhevelen.
Een variatie op dit recept: 1.7 kg suiker - 550 gr rozijnen - 1 mespuntje looistof
3 gr citroenzuur - 9 gr melkzuur.
Berkenhopwijn
Wat we nodig hebben voor 15 L:
- 11 L berkensap
- 3 kg appelsienen
- 7 à 8 citroenen
- 750 gr rozijnen
- 5 à 10 hopblaadjes
- 1,5 gr sulfiet
- 3 gr voedingszout
- Een goede gist
- 2 gr looistof
- 3 kg suiker
- Wijnsteenzuur
Werkwijze:
- Gefilterd sap en gemixte appelsienen en citroenen (zonder schil en witte nerven) in fles
of gistbak doen.
- De dunne schillen van zes citroenen en appelsienen overgieten met 1/2 L kokend water, laten trekken en laten afkoelen, zeven en bij het sap voegen om een mooie gele kleur te bekomen.
- Ook de hopblaadjes, de gemalen rozijnen, de looistof en de sulfiet toevoegen.
- Het zuurgehalte op 7,5 gr/l brengen.
- Vervolgens 1,5 kg suiker oplossen en toevoegen.
- Gistvoeding erbij en als laatste de giststarter.
- Na 5 dagen kan de rest van de suiker erbij.
- Verder afwerken zoals het vorige recept.
Nog een berkenwijn ( Voor 30 L )
Werkwijze:
- Bij het gesulfiteerde sap ( 1 gr per 10 liter ) voegt men 50cc pectolase, 12 gr gistvoeding,
het sap van 6 citroenen en 8 appelsienen en natuurlijk een goede giststarter met een
koudgist-kultuur toe.
- We hebben ongeveer 6 kg suiker nodig om 12° alcohol te bereiken.
- Zuur aanpassen tot 7 gr / liter.
- Er komt dan nog 1 kg honing bij om de smaak te verzachten. Deze eerst koken in 1 l water.
- Komt de gisting niet goed op gang : 100gr gemalen rozijnen toevoegen.
Dit kan een prima droge witte wijn worden met een lichte houtsmaak.