Lid van VAW Nationaal
VINUM CLEYDALIS AARTSELAAR
Volgende vergadering vrijdag 27 september 20u in “De Hamer”, Della Faillelaan 21, Aartselaar
Deuren 20u00
Rijstwijn
Dit is een vrij eenvoudig te maken winterwijn die zowel door jong als oud kan gedronken worden.
Wij hebben ons gebaseerd op een recept van Berry maar er zijn nog variaties
mogelijk ( zie verder).
Benodigdheden
- 1,5 kg rijst ( liefst gebroken )
- 1,5 kg rozijnen ( de soort die gebruikt wordt zal later de smaak beinvloeden!!!)
- 4,5 kg suiker
- 2 citroenen
- 2 appelsienen
- sherrygist of een andere gist voor witte wijn
- 13 l water
Werkwijze
- Verwarm een deel van het water
- Los er de suiker in op
- Giet over de rijst en de hele rozijnen ( dus niet malen, mixen, hakselen of zo)
- Laat afkoelen tot
- Voeg dan de rest van het water en de giststarter toe.
- Op een warme plaats 21 dagen laten gisten
- Elke dag even roeren.
- Doe daarna in gistingsvat onder waterslot en laat uitgisten.
Volgens Berry kan je de wijn drinken vanaf het moment hij helder is.
Anders 0,5 gr sulfiet per 10 l toevoegen, bottelen en één jaartje
geduldig wachten om te proeven.