Lid van VAW Nationaal
VINUM CLEYDALIS AARTSELAAR
Volgende vergadering vrijdag 27 september 20u in “De Hamer”, Della Faillelaan 21, Aartselaar
Deuren 20u00
Porto maken
Er bestaan verschillende manieren om lekkere porto te maken.
Een eerste manier
- je kan wijn invriezen in een plastieke doos vb. van ijscrème.
- Na 2 dagen in een zeef laten uitlekken en de alcohol opvangen.
- Het alcohol percentage zal stijgen van 13% in de wijn naar 16 à 17%.
- Deze werkwijze kan je nog een keer herhalen.
Opgelet: het totale volume neemt af.
- Bij voldoende volume het alcoholpercentage naar 20 % brengen met zuivere ethylalcohol.
- smaakstoffen toevoegen zoals noten, kruiden, porto smaken, mostfein. Kandijsuiker toevoegen volgens eigen voorkeur.
- laten rusten gedurende enkele maanden
- overhevelen
- jaren laten rijpen, eventueel in een eiken vatje.
Een tweede manier
- tijdens de gisting van rode wijn, bij een alcoholpercentage circa 8 %, zuivere ethylalcohol toevoegen tot 20 %.
- smaakstoffen toevoegen zoals noten, kruiden, porto smaken .... (zie eerste werkwijze)