Druivenwijn


Werkwijze:


- druiven kneuzen en een halve gram sulfiet toevoegen per 10 kg most. Dit doen we om wilde gisting te voorkomen.

- pectine toevoegen: voor de juiste hoeveelheid kijk je best op de verpakking (merkverschillend)

- witte druiven worden geperst na 3 à 4 uur (max. 12 u)

- in een ruim vat kappen en 1 dag laten rusten.

- gist toevoegen naar keuze, afhankelijk van de soort druiven en eigen voorkeur.

- laten uitgisten ( duurt meestal 1 week à 10 dagen.)

- voor blauwe druiven: persen en alcohol meten, eventueel chaptaliseren.

- na de gisting : overhevelen en sulfiet toevoegen (2 gr/10 L wijn)

- om de maand à 2 maanden overhevelen en sulfiet meten.

- na 3 maand tot een jaar op flessen trekken.


Opmerkigen

 

- De weersomstandigheden hebben een grote invloed op de druif. We moeten hier rekening  mee houden tijdens de vinificatie, corrigeren noemt men dat.

- Dan toch maar eerst eens meten wat we in huis hebben gehaald of wat we zelf gekweekt hebben.

- Proeven kan nooit kwaad.

- De ervaring leert ons dat wijnmaken van druiven door de amateur aan de zelfde regels onderhevig is.

- zoals de meeste grondstoffen die we gebruiken, moeten we rekening houden met de suiker/alcohol-berekening. Raadpleeg hiervoor de tabellen in het boek: Zelf wijnmaken

van Ir. Lambrechts, te bekomen bij VAW-Nationaal.